DESERT

VOĆNI FONDUE


Jedan od najzdravijih, najjednostavnijih, a ujedno vrlo prikladan desert za ugodna druženja za stolom je voćni fondue. Zahtjeva set za fondu koji možete nabavit u trgovinama za pokućstvo i sl.
Prema godišnjem dobu i prema ukusu izaberete voće, operete, narežete prema potrebi na manje komade i servirate u zdjeli iz koje si svatko odgrabi dio voća na vlastiti tanjur. Na sredini stola se postavi set za fondu. Prethodno se rastopi crna čololada u malo vode ili mlijeka ili slatkog vrhnja prema potrebi i ukusu te u vrućoj zdjelici postavi na postolje fondu-a ispod kojeg gori mala svijeća kako bi održavala rastopljenu čokoladu vrućom.
Zatim se dugačkim vilicama iz fondu seta nabada voće i umaće u rastopljenu čokoladu, stavlja na tanjur odakle se jede desertnom vilicom.
Od voća predlažem banane, jagode, maline, mandarine, jabuke, kruške, kivi, egzotično voće i što got vam padne na pamet.
Dovoljno je tri-četri vrste voća. Nije baš preporučljiva praksa jesti voće iza jela, već radije u jutro ili između obroka, ali iznimno ovaj lagani desert može pružiti posebno zadovoljstvo za ugodne trenutke za stolom.


FLAMBIRANE BANANE


I ovaj voćni desert nije baš nutricionistički opravdan ako gledamo da se voće ne jede iza jela, da izbjegavamo slatko, da ne jedemo hranu visokog glikemijskog indeksa….
Ali ga smatram prihvatljivim i privlačnim za pojedine zgode zbog svoje jednostavnosti i prekrasnog okusa karamelizirane banane.
Ovaj desert zaista podiže raspoloženje, vjerojatno zbog zanosnog mirisa i okusa, ali i djelovanja banane na stvaranje hormone sreće zahvaljujući aminokiselini triptofan koju sadrži.
Postoji nekoliko varijanti i recepata, a moj pojednostavljeni način je da u tavi zagrijavam maslac i malo šećera od šećerne trstike, te nakon nekog vremena dodam banane i koju kap vanilije ili ekstrakta naranče, na kratko pečem s jedne i druge strane te zalijem rumom i flambiram.


BANANA BREAD


I još jedan omiljeni recept koji sadrži bananu, a vrlo dobro će poslužit za doručak ili za međuobrok. Nije da uz toliko banana recepata dokazujem naše zajedničko podrijetlo s majmunima, već se radi o tome da sportaši imaju sklonost konzumirati banane u velikim količinama jer one čine praktičan i dobar izvor energije i nutrijenata. Uz banana bread može se popiti npr voćni smoothie ili lassi ili drugi fermentirani mliječni napitak što čini odličan kompletan međuobrok za sportaše, djecu općenito, ali i za odrasle koji se bave rekreativnim sportom. Banana bread je najčešći kolač u mojoj kuhinji.

Za banana bread postoje mnogobrojni recepti na internetu, a posebno preporučam one koji ne sadrže brašno i šećer, već mljevene bademe ili druge mljevene orašaste plodove kao npr recept od coolinarika.com: RECEPT


Moji omiljeni recepti

Doručak

Ručak

Večera

Desert