Trinaest navodno zdravih proizvoda

Brza hrana (fast food koja se ponekad naziva i junk food što u doslovnom prijevodu znači hrana smeće) glavni je uzrok epidemije pretilost i bolesti srca u suvremenom društvu.
U pokušaju da izbjegnu takvu hranu, mnogi vjeruju da jedu zdravo, a pritom unose namirnice vrlo štetne za zdravlje.
Pročitajte članak o 13 razih namirnica pod nazivom "zdrave" ili "dijetetske" iza kojih se kriju namirnice koje svakako treba izbjegavati


Hrana pretvorena u "light" hranu ili "s 0% masti"

Rat protiv zasićenih masnoća je najveća pogreška u povijesti prehrane. Danas je dokazano da se radilo o potpuno krivom rasuđivanju i pristupu.
No, stereotipi teško umiru, a prehrambena industrija i dalje preplavljuje tržište « dijetalnim proizvodima sa smanjenim udjelom masnoća ».
Pritom se ne spominje da nemasni proizvod više nema okusa i da bi se ispravio taj nedostatak, treba nadodati neki okus, a pritom se najčešće nadodaje šećer.
Međutim, nove studije su vrlo eksplicitne: zasićene masnoće su sigurne za zdravlje, dok pretjeran unos šećera ozbiljno šteti zdravlju.
Kada pročitate riječi "light "i" 0% masnoće "na pakiranju, možete pretpostaviti da je ta hrana značajno obrađena i puna šećera.
Ako vas ta spoznaja iznenađuje, znajte da niste sami. Većina stanovništva i dalje je uvjerena da su masti odgovorne za epidemiju gojaznosti u društvu, a to možete provjeriti tako da postavite pitanje ljudima oko vas.

Višestruko nezasićena biljna ulja

Često se preporuča upotreba višestruko nezasićenih ulja koja smanjuju kolesterol, naročito kukuruzno, sojino, suncokretovo, ulje koštica grožđa, …
Međutim, važno je znati slijedeće: Kolesterol je jedan od faktora rizika, a ne bolest sama po sebi. Pritom biljna ulja ne pokazuju svojstvo smanjivanja rizika od srčanog napada i moždanog udara.
Naprotiv, nekoliko kliničkih ispitivanja pokazala su da polinezasićena ulja mogu povećana smrtnost od bolesti srca i od karcinoma.
Upravo prisustvo masnih kiselina omega 6 kod tih ulja pridonosi povećanju rizika od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.
Zbog toga je bolje konzumirati masti poput svinjske masti, organski maslaca ili kokosovog ulja (zasićene masti), a maslinovo, bučino,
laneno ulje, ulje avokada i druga hladno prešana ulja koristiti kao začinska ulja.

Margarin bi trebao zaštititi vaše srce

Maslac je dugo vremena bio demoniziran jer je bogat zasićenim mastima.
Tokom nekoliko proteklih desetljeća, najutjecajniji stručnjaci promovirali su margarin. Danas nam je poznato da je taj loš savjet imao pogubne posljedice za javno zdravstvo.
Margarin se proizvodio hidrogeniziranjem biljnog ulja pa je bio bogat trans masnim kiselinama u kombinaciji s drugim kemijskim spojevima (uključujući bojila).
Ta umjetna mješavina je trebala oponašati izgledom i teksturom maslac. Ipak, Framingham Heart Study pokazala je da su ljudi koji su zamjenili maslaca margarinom češće umirali od kardiovaskularnih bolesti.
Na žalost, još i danas, većina ljudi vidi margarin kao zdravu alternativu za maslac.
Da biste poboljšali svoje zdravlje, konzumirajte radije organski maslac, a izbjegavajte margarin i ostalu lažnu hranu.

Proizvodi obogaćeni fitosterolom za zaštititu vašeg srca

Neki će vam reći da su iz margarina "najnovije generacije" uklonjene trans masti i da su obogaćene fitosterolom koji dokazano smanjuje kolesterol. Proizvođači funkcionalne hrane stvorili su i neke druge proizvode bogate fitosterolom kao na primjer jogurt. Međutim, istraživanja su pokazala da je fitosterol loš za zdravlje srca, a možda čak i povećava rizik bolesti srca i smtrnost, posebice kod žena u menopauzi.

Voćni sokovi - tekući šećer

Voćni sokovi stvaraju privid zdravih namirnica. Ako je sok dobiven iz voća, mogli bismo zaključiti da je zdrav poput voća.
U stvari, već sam pojam "voćni sok" nas dovodi u zabludu. Neki voćni sokovi koje nalazimo u supermarketima ne sadrže nikakvo voće ... samo umjetne okuse naranče, ananasa, bobičastog voća i dr. U stvari sadrže samo slatku vodu uz dodatak arome voća.
Naravno, možete kupiti skuplji sok s nazivom 100% voćni sok. No, i dalje niste u velikoj prednosti.
Pravi voćni sok je poput prave voćke osim što u sebi nema sve dobre stvari kao što su vlakna, vitamin C u svom prirodnom obliku i druge "žive komponente".
Jedna stvar koja u potpunosti ostaje je voćni šećer. U medicinskom časopisu The Lancet pokazano je kako se u pravom voćnom soku nalazi jednako šećera kao i u zašećerenim napitcima .
Svaki sok je deponij čistog šećera koji potiče razinu šećera u krvi. U konačnici, ta nagla povišenja razine šećera u krvi favoriziraju prekomjernu težinu i rizik od dijabetesa.
Ako pojedete cijelu naranču, njena vlakna inhibiraju apsorpciju fruktoze u krv pa se ona apsorbira kroz duže vremensko razdoblje.
Na taj način ste pošteđeni štetnog djelovanja fruktoze i dobivate sve prednosti voća.

"Integralni" proizvodi trebali bi zaštititi vaše srce

Većina "integralnih" proizvoda nije proizvedena od cjelovitih žitarica.
Osim toga, upitna je dobrobit konzumiranja žitarica cijelog zrna u današnje doba. Moderna pšenice nema nikakve veze s onom koju su konzumirali naši djedovi.
60-tih godina poljoprivredna istraživanja su imala brzi "napredak" u razvoju žitarica da bi se dobile otpornije i produktivnije žitarice ,a ujedno bogatije glutenom.
Križanja i opemenjivanja su rezultirala pojavom potpuno novih vrsta, koje još uvijek zovemo "pšenica", ali koje su udaljene od prirodne pšenice kao i miš od slona.
Moderna "pšenica" stvorena 70-tih godina : Lerma Rojo 64, Siete Cerros, Sonora 64 ili Super X - ima četrdeset dva kromosoma, dok je originalno sjeme pšenice naših predaka imalo samo četrnaest kromosoma! Kod ljudi, već samo jedan kromosom viška uzrokuje npr Downov sindrom ili smrt. Moderna pšenice ima manje hranjive vrijednosti, pogotovo ima manje minerala.
Uzrokuje snažne reakcije kod ljudi s intolerancijom na gluten, a neke studije pokazuju da mogu štetno djelovati na moždane funkcije, autoimune bolesti, pridonjeti raznim upalnim procesima u tijelu i dovesti do oštećenja arterija.
Može se zaklučiti da je najbolje što manje konzumirati modernu pšenicu, bila ona integralna ili rafinirana.

Žitne pahuljice "za mršavljenje"

Mnoge žitne pahuljice su predstavljene kao dijetetski proizvod. Na kartonskoj kutiji možemo pročitati napisano velikim slovima: "bogato vitaminima", "bogato mineralima" "od cjelovitih žitarica", "niskog udjela masnoća"... i napisano sitnim slovima, da su sastojci i rafinirane žitarice, šećer i kemijski dodaci. To je dovođenje kupaca u zabludu. Isti problem je s rižinim krekerima. Riža je u procesu proizvodnje ekspandirana na visokoj temperaturi , (kao i u rice crispies) a ugljikohidrati ekspandirane riže imaju isti učinak na tijelo kao čisti šećer! No, ono što je posebno iritantno su žitarice usmjerene na djecu sa šarenom ambalažom i igračkama za kolekcije.

Procesuirana hrana "Bez glutena"

Budući da je sve više ljudi intolerantno na gluten, proizvođači su se brzo adaptirali i nadomjestili ponudu. Mnogi proizvodi su odjednom dostupni u varijanti "bez glutena". To omogućava punjenje polica tzv "dijetalnih proizvoda" i lako stvara iluziju kod potrošača. Samo potrošači koji čitaju sustavno popis svih sastojaka mogu izbjeći zamku. Oni koji su umorni nakon radnog tjedna vjerojatno će moći manje obratit pozornost na ove male prevare. Ti bezglutenski proizvodi su jednako trasformirani, rafinirani i puni ugljikohidrata visokog glikemijskog indeksa, kao njihove verzije s glutenom. Naime, loš proizvod bez glutena i dalje ostaje loš proizvod. Dakle, odaberite namirnice koje same po sebi ne sadrže gluten: povrće, voće, meso, riba, jaja, itd, a možda ćete i na njima ugledati natpis “bez glutena”!…

Procesuirana "organska" (bio, eko) hrana

Proizvođači imaju i druge načine kako vam prodati takoznave dijetetske namirnice. Druga čarobna riječ koja se dobro prodaje je "organski "ili "bio" ili "eko". Sve može biti "organskoi" čak i hrana koja je loše za zdravlje: žitne pločice, čips, i šećer iz šećerne trske. Ti proizvodi sadrže vjerojatno manje pesticida, ali i dalje puno šećera i ugljikohidrata ...
Prerađena hrana s oznakom "organska" nije nužno zdrava. Uvijek pročitajte etiketu da bi ste saznali sastav.

Veganske poslastice

Posljednja pridošlica među čarobne riječi koje se dobro prodaju je "vegan". Vegan znači ono što nije niti životinja (meso,riba), niti dobiveno od životinja (jaja, mlijeko, vuna, koža). Vegan je povezano s dijetetskim proizvodima.
I tako je prehrambena industrija počela proizvoditi hiper obrađene veganske zamjene, kao što su veganska slanina, pašteta , kobasice…
Da bi stvorili iluziju slanine, paštete i kobasica, proizvođači koriste razna sredstvaza za zgrušnjavanje, teksturu, kemijske arome slanine, bojila i konzervanse ...
količina umjetnih sastojaka je tolika da se ne preporuča nikome, uključujući i vegane.

Umaci i preljevi za salate - činjenice

Povrće je dobro za zdravlje. No, neki se žale da nema dobar okus. To i nije čudno ako poznajete metode proizvodnje ne-organskog povrća (osobito ne-respektiranje njegove prirodne sezonalnosti ). A to je i razlog više da što više začinite vašu salatu. No, "dijetetski" restorani brze hrane,supermarketi i mnogi drugi ugostitelji koriste gotove umake ili preljeve za salate. Problem je što su oni puni šećera, jeftinih, loših biljna ulja, trans masti, konzervansa, umjetnih sredstava za teksturu i umjetnih boja. Ti preljevi, pakirani u plastične boce, prekrivaju sve veći broj polica u supermarketima. Uz industrijske preljeve, dobrobit povrća je poprilično smanjena. To treba imat na umu s obzirom da su "take away" salate i one iz restorana brze hrane, najčešće omiljeno jelo žena koje vode brigu o svojoj prehrani.

Sirup agave

Sve veći broj ljudi svjestan je štetnosti šećera i u potrazi je za zdravijom alternativom. Među prirodnim sladilima, sirup agave se često prikazuje kao dijetetski proizvod. Problem je u tome što sirup agave nije bolji od šećera. U stvari, još je i štetniji. Šećer sadrži puno fruktoze od čega ćemo se udebljati ako ga konzumiramo prekomjerno. Da bi vam dali ideju; šećer sadrži 50% fruktoze, a sirup agave sadrži…. između 70 i 90% fruktoze! Dakle, pogledjte istini u lice, sirup agave je štetniji nego stolni šećer. Tako postaje jasnije da prirodni proizvod nije nužno dijetetski proizvod.

Sirup smeđe riže

Sirup smeđe riže je još jedno sladilo koje se često uzima kao dijetetska alternative za stolni šećer. Samo, taj proizvod je vrlo prerađen u procesu proizvodnje: za njegovu proizvodnju, potrebno je pomiješati kuhanu rižu s enzimima koji rastvaraju rižin škrob na jednostavne šećere. Sirup smeđe riže sadrži glukozu, ali bez fruktoze. To je bolje nego sirup agave ... No, njegov glikemijski indeks je svejedno 98, što znači da će uzrokovat vrlo visok skok razine šećera u krvi - što je faktor prekomjerne težine, dijabetesa i kardiovskularnih bolesti. Sirup smeđe riže tokom proizvodnje prolazi proces transformacije i na kraju više ne sadrži niti jedan poželjan nutrijent. Ostaju samo "prazne kalorije." Neke studije otkrivaju da sirup smeđe riže može biti kontaminiran arsenom. To je dodatni razlog za oprez. Postoje i druga sladila siromašna kalorijama, a manje štetna za zdravlje, kao stevija ili ksilitol.

Mala pomoć za preživljavanje u supermarketu

Ako s ambalaže vrišti "Dijetalni proizvod " to znači da prizvod nema ništa dijetalnog. Prava zdrava hrana nema navode zdravlja. Možete je prepoznati jer je sirova, u komadu, neprerađene, nerafinirana. Na zdravoj hrani se ne navode zdravi sastojci, već je ona sama po sebi zdravi sastojak!

(C) 2019 Lada Šnajder. Sva prava pridržana